Başkan Başdeğirmen: ”Amacımız vatandaşımızın su ihtiyacı karşısında çaresiz kalmamak”
Genelısparta şehir Merkezine Yıllık 10,6 Milyon Metreküp Içme Suyu Sağlayacak, çok önemli Ve Değerli Bir Yatırım Olan Darıdesi-2 Göleti Inşaatı Tüm Hızıyla Sürüyor. çalışmalara Ilişkin Incelemelerde Bulunan Başkan Başdeğirmen “yapılan çalışmaların Tek Amacı Var, Susuz Kalmamak” Dedi.
Isparta şehir merkezine yıllık 10,6 milyon metreküp içme suyu sağlayacak, çok önemli ve değerli bir yatırım olan Darıdesi-2 Göleti inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Çalışmalara ilişkin incelemelerde bulunan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, "Yapılan çalışmaların tek amacı var, susuz kalmamak” dedi.
Isparta şehir merkezine yıllık 10,6 milyon metreküp içme suyu sağlayacak, çok önemli ve değerli bir yatırım olan Darıdesi-2 Göleti inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve DSİ 18.Bölge Müdürü Osman Erkan, teknik ekiplerle birlikte inşaat alanında incelemelerde bulundu. Temelden yüksekliği 64 metre olan Darıderesi-2 Göletinde ön yüz beton çalışmalarında sona gelindi. Şu ana kadar 940 bin metreküplük gövde dolgusu, 379 bin metreküp palye kazısı ve 106 bin metreküplük dolusavak kazısı tamamlanan Darıderesi-2 Göleti tamamlandığında Isparta şehir merkezine yıllık 10,6 milyon metreküplük içme suyu sağlanacak. Devletin tüm imkanlarının seferber edildiği gölet inşaatında zor ve meşakkatli çalışmalar aralıksız sürüyor. Cazibe yöntemiyle depolarına ulaşacak sudan dolayı yıllık 5,58 milyon kilowatsaat elektrik tasarrufu sağlanması öngörülüyor.
Çalışmalara ilişkin Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e bilgiler veren DSİ 18. Bölge Müdürü Osman Erkan, göletin ön yüz beton çalışmalarının devam ettiğini, 15 Ağustos’a kadar bitirmeyi planladıklarını söylerken, yapılan çalışmalara ilişkin detaylı bilgiler verdi. Erkan, “Bu barajın en önemli unsuru ön yüzü beton. Bu iş tamamlandığında artık işin can damarı bitmiş oluyor. Önümüzdeki yıl bahar aylarında burada suyu tutmayı hedefliyoruz. Girdi çıktı ile birlikte buradan Isparta’ya yıllık 10,6 milyon metreküp su vermeyi planlıyoruz. Bu barajın Isparta Belediyesine en önemli katkısı elektrik maliyetini sıfırlamak olacak” dedi.
Eğirdir Gölü’nden yaklaşık 13 milyon metreküp içme suyu alındığına dikkat çeken Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de Darıderesi-2 Göletinin faaliyete geçmesiyle birlikte Darıderesi-1 ile birlikte kullanılacak suyun tahminen Eğirdir’den alınan 13 milyon metreküplük suyun yarısına tekabül edebileceğini belirtti. Başkan Başdeğirmen, “Rabbim devletimize zeval vermesin. Çok büyük yatırımlar ve çok büyük paralar harcanıyor, tabi bizler vatandaşlar olarak yerine gelip görmeden bilemiyoruz. Sadece Darıderesi-1 yapıldı, Darıderesi-2 yapıldı ancak nasıl yapıldı, ne gibi zorluklar var, hala bitmedi gibi sözler oluyor. Bu arazide çalışmak, meyillerini almak, kademelerini yapmak, betonlarını dökmek, tabanını ıslah etmek kolay bir iş değil. İnsanlar burada ciddi güvenlik tedbirleri alarak çalışmak zorunda. Sadece Darıderesi-2’yi bitirdiler ancak 5 yıl sürdü dendiği zaman burada çalışan insanlar bu işin ne kadar zor ve meşakkatli bir iş olduğunu belirtiyorlar. İklim şartları önemli. Kış aylarında çalışılamıyor. Burada yapılan çalışmalar çok kıymetli. Isparta’mızda içme suyuyla ilgili iki tane bu barajların yapılması şehrimizin su ihtiyacını karşılama anlamında önemli bir çözüm. Isparta’mız ve çevremizdeki ilçelerimizle beraber su ile ilgili önemli gelecek kaygılarımız var. Kurak geçen bu zamanlarda içme suyumuzu hem yer altında hem yer üstünde tuttuğumuz sularda çok büyük kayıplar veriliyor. Kuraklık dolayısıyla dolduramadığımız barajlarımız, yer altı sularımızın azalması içme suyu konusunda önemli zorluklar veriyor. Bunları aşmak için devletimiz böyle önemli çalışmalar yapıyor. Atabey barajının da yapımı devam ediyor. Orası da bölgemize içme suyu konusunda destek verecek bir çalışma. Çare arıyoruz, çaresiz değiliz. Türkiye’nin genelinde kuraklıkla ilgili çok büyük sorunlar varsa da her bölge kendine çare bulmak için çalışma içinde. Komşu illerimizin, kendi ilçelerimizin sorunlarını biliyoruz. Bunları aşmak için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Burada değerli çalışmalar yapılıyor, işin bitmesi için özel fedakarlıklar yapıyorlar. Bizlerde ihtiyaç olduğunda belediye olarak bu çalışmalara destek veriyoruz. Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğümüzde bu konuda hassas çalışıyor. Amacımız vatandaşımızın su ihtiyacı karşısında çaresiz kalmamak. Çare bulmak ve bunları vatandaşımızın hizmetine sunmak. Bir yıl sonra burada su toplanmaya başlandığı zaman önemli bir sorunu atlatmış olacağız. En önemlisi şu; Vatandaşlarımızdan tek ricamız ne olursunuz suyu tasarruflu kullanalım, ihtiyacımız kadar kullanalım. Bahçe sulamalarında, araba yıkamaları ve gereksiz yerlerde şahsi ihtiyaçlarımızı karşılamak için suyu hoyratça kullanmayalım. Vatandaşımızdan tek dileğimiz bu. Yapılan çalışmaların tek amacı var, susuz kalmamak” dedi.
İlginizi Çekebilir