© Karapınar haber

EÜ Etnografya Müzesi bünyesindeki eserlerle sanat ve tarihe ışık tutuyor

Bünyesinde Barındırdığı Eserlerle Maddi Ve Manevi Kültürel Değerleri Ziyaretçileriyle Buluşturan Ege üniversitesi Etnografya Müzesi, Her Alanda Gerçekleştirdiği Etkinliklerle De Dikkat çekiyor.

Türkiye’nin sayılı etnografya müzeleri arasında yer alan ve bünyesinde barındırdığı eserlerle maddi ve manevi kültürel değerleri ziyaretçileriyle buluşturan Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi, her alanda gerçekleştirdiği etkinliklerle de dikkat çekiyor. Düzenlenen söyleşi ve sergilerle geleneksel sanatlar, koleksiyonlar, yöresel müzik aletleri, çeşitli kültürlere ait eşyalar katılımcılara alanın uzmanları tarafından aktarılıyor.

EÜ Etnografya Müzesinin çok sayıda özgün esere ev sahipliği yaptığını dile getiren Müze Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Dilek Maktal Canko, “Müzemiz; geleneksel halk giysileri, halk çalgıları, düğün evi sergilerinin yanı sıra; takı, aksesuar ve silah gibi birçok özgün esere de ev sahipliği yapıyor. 2 bin 300 parça geleneksel giyim objesi, 110 adet geleneksel halk çalgısı, 265 adet takı ve aksesuarlar 24 adet silah ile sandık ve dolaplardan oluşan 3 binin üzerinde objeyi sergiliyoruz. Bununla birlikte geleneksel meslekleri yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak amacıyla da bu mesleklere ait atölyeleri de canlandırıyoruz” dedi.

“Geniş yelpazeli kültürel etkinlikler”

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın müzeye olan ilgisi ve desteği ile her alanda pek çok etkinliğe imza attıklarını söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Maktal Canko, “Rektörümüz ve üniversite üst yönetimimiz, müzemize özel ilgi gösteriyor. Özellikle son yıllarda düzenlediğimiz söyleşi ve sergilerle sanata ve geleneksel eserlere gönül vermiş uzmanları konuk ediyoruz. Örnek verecek olursak; çeşitli eşyaları geçmiş zamandan biriktirerek çok değerli koleksiyonları olan koleksiyoncular, bizlere hikayelerini anlattı. Ebru, çini gibi geleneksel sanatların icracıları, sanatlarını katılımcılarımızın beğenisine sundu, tarihsel bilgiler aktardı. Osmanlı döneminde kullanılan lüleler, mutfak gereçleri, kahve kültürü, duvar resimleri alanlarında uzman hocalarımızın anlatımıyla katılımcılarımıza arz edildi. Kimi zaman teknolojik aletlerin tarihi yolculuğuna tanıklık ettik. Konservatuvarımızdan değerli hocalarımız, bizlere geleneksel Türk çalgılarının ve yöresel türkülerimizin tarihsel sürecini anlattı. Dünya Kadınlar Gününde, anlamlı güne özel etkinlikler düzenledik. Özetle, kültürümüzü ve geleneklerimizi yaşatmak adına çalışan, gerek eserleriyle gerek biriktirdikleriyle tarihi bizlerle buluşturan pek çok konuğumuzla keyif dolu etkinlikleri hayata geçirdik. Değerli desteklerinden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Sanatı tarihle birleştiren etkinliklerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER