TİKA Nijer’de fıstık üreticisi kadınları destekliyor
GenelTürk Işbirliği Ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (tika) Tarafından Nijer’in Tchadoua şehrinde Fıstık üretim Faaliyetlerinde Bulunan Yaklaşık 50 Kadın Yararına ‘fıstık Mamulleri Imalathanesi Ve Eğitim Evi’ Kurdu.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Nijer’in Tchadoua şehrinde fıstık üretim faaliyetlerinde bulunan yaklaşık 50 kadın yararına ‘Fıstık Mamulleri İmalathanesi ve Eğitim Evi’ kurdu.
Nijer’in Maradi bölgesinde yer fıstığı yetiştiriciliği önemli bir gelir kaynağı olmasına rağmen, çiftçilerin yüzde 91’i ekipman ve bilgi eksikliği nedeniyle ürünlerini hemen satmak zorunda kalıyor; katma değere sahip fıstık türevlerine dönüştüremiyor. Oysa ülkede fazlaca tüketilen yer fıstığı, gerekli koşullar sağlandığında hasadından sonra 6 ila 8 ay boyunca muhafaza edilebiliyor.
Maradi kentinin 38 km kuzeyinde yer alan Tchadoua, bölgedeki en büyük toptan yer fıstığı pazarı olmakla birlikte tarımsal ticarette önemli bir potansiyele sahip. Bölgede geleneksel üretim ve saklama yöntemleriyle mahsullerini pazarlamaya çalışan kadınlar, birçok olumsuzlukla karşılaşıyor ve büyük üreticilerle rekabet edemiyor.
TİKA Maradili fıstık üreticisi kadınların yanında
TİKA, Tchadoua’da Darül Mar’a Kooperatifi bünyesinde fıstık üretim faaliyetlerinde bulunan yaklaşık 50 kadın yararına daha verimli ve nitelikli bir üretim süreci için sürekli eğitim alabilecekleri, mahsullerini uzun süre depolayabilecekleri, mahsullerini çeşitli uygulamalara tabi tutarak daha uzun süre saklayabilecekleri ve çeşitli fıstık mamulleri elde ederek ürünlerine katma değer sağlayabilecekleri bir ‘Fıstık Mamulleri İmalathanesi ve Eğitim Evi’ kurdu.
Depolama ünitesi, eğitim salonu ve üretim hangarından oluşan atölye, ezme, kabuk kırma, yağ çıkarma, ayıklama, değirmen, yapıştırma, ambalaj işlemlerinde kullanılan imalat makineleri ve gerekli diğer ekipmanlarla donatıldı. Proje kapsamında ayrıca 25 genç üreticiye gelişmiş fıstık tarımı uygulamaları, besin işleme, girişimcilik, ortaklık ve kooperatifçilik konularında eğitimler verildi.
Bu projeyle, kadın üreticilerin mahsullerini uzun süre saklayabilmeleri, yeni ürünlere dönüştürmeleri ve nitelikli üretim yöntemlerine erişmeleri hedefleniyor.
İlginizi Çekebilir